Tiedetorin ohjelma | Perjantai 23.10.2020

Klo 16.00–16.30: Ennennäkemätön taide – biotaide haastaa tieteen rajoja

Biotaide käsittelee aiheita, joihin tieteessä ei aina voida tarttua. Taide kykenee tekemään näkyväksi esimerkiksi ihmisen ongelmallista asemaa planeetallamme. Bioteknologia, kyborgit, muuttuva ympäristö ja tekoäly ovat todellisuutta, jota biotaide avaa – ja tarttuu myös eettisiin kysymyksiin, joita tieteen kehityksessä syntyy. Keskustelemassa Helena Sederholm, Laura Beloff ja Teemu Lehmusruusu, jotka ovat olleet tekemässä Art as We Don´t Know It -teosta.

Järjestäjä: Aalto ARTS Books

Klo 16.30–17.00: Virus – kosmoksen kapellimestari

Matti Jalasvuoren kirja Virus – kosmoksen kapellimestari avartaa näkemään virukset osana suurempaa kokonaisuutta. Koronavirus muutti koko maailman muutamassa kuukaudessa. Miten virus löysi tiensä eläimistä ihmisiin? Ensimmäiset virukset syntyivät miljardeja vuosia sitten osana elämänsyntyprosessia. Olisiko ihmisiä olemassa ilman viruksia? Voiko viruksen kautta ymmärtää maailmankaikkeuksien kehitystä? Akatemiatutkija Matti Jalasvuori on alallaan johtavia nuoren polven tieteentekijöitä. Häntä haastattelee tietokirjailija ja tiedottaja Leena Vähäkylä.

Järjestäjät: Suomen Akatemia ja Docendo

Klo 17.00–17.30: Mistä kieli meihin tulee?

Ihmisellä on kyky ymmärtää erilaisia ilmeitä, eleitä, ääniä, puhetilanteita ja painotuksia eri tasoilla. Inhimillisen kielen erityisyys ei ole pelkästään ajattelussa tai kielessä – vaan toiminnassa ja sen jatkuvassa muutoksessa, evoluutiossa. Kirjassa väitetään, että todisteita synnynnäisestä ja kaikille ihmisille yleisestä kieliopista ei ole. Mistä kieli meihin tulee? -kirjan tekijää, Anneli Kauppista, haastattelee Riitta Hari.

Järjestäjä: Vastapaino

Klo 17.30–18.00: Kuinka ajatukset syntyvät

Pystyykö kognitiivisia toimintoja paikantamaan aivojen eri osiin? Onko uskonnollisia kokemuksia mahdollista tuottaa aivotoimintaan keinotekoisesti vaikuttamalla? Voiko hypnoosista olla apua mielenterveyden ongelmien, kuten pelkotilojen ja riippuvuuksien, hoidossa? Aivotutkimuksen läpimurrot ovat nähtävillä mitä moninaisimmilla ihmiselämän osa-alueilla. Petri Paavilainen on kognitiivisen neurotieteen yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa. Haastattelijana Ulla Järvi.

Järjestäjä: Gaudeamus

Tiedetorin ohjelmaa kuullaan 22.–23.10.2020 suorana lähetyksenä Helsingin Kirjamessut verkossa -tapahtuman Töölö-lavalta. Tutustu verkkomessujen koko ohjelmaan ja lipunmyyntiin osoitteessa www.helsinginkirjamessut.fi.