Tiedetorin ohjelma | Torstai 27.10.2022

10:30 Daalia ja pelakuu - Suomalaisen puutarhan kasvutarina

Kuinka turhana kartanoelämän ylellisyytenä pidettyjen puutarhojen hoidosta tuli jokaisen pihan harrastus? Miten syntyivät kaupunkilaisten rakastamat siirtolapuutarhat? Teija Alanko kertoo suomalaisten puutarhojen historiasta. Lotta Vuorio haastattelee.

Järjestäjä: SKS Kirjat

11:00 Tietoisuus ja tieteellinen maailmankuva

Mitä voimmekaan tietää maailmasta? Psykologian dosentti, filosofian tohtori ja psykedeelitutkija Jussi Jylkkä esittää, että selityksellinen kuilu tietoisuuden ja tieteen välillä heijastaa kuilua tieteellisten teorioiden ja maailman itsensä välillä. Jussi Jylkkää haastattelee tutkija Mika Pekkola.

Järjestäjä: Basam Books

11:30 Nietzsche ajattelijana – Aamuruskosta epäjumalten hämärään

Mitä Nietzsche ajatteli elämän tragiikasta ja onnesta, historiasta tai uskonnosta? Professori ja kirjailija Tarmo Kunnaksen mukaan Nietzsche on syytä ymmärtää ei vain filosofina, vaan ajattelijana, joka käyttää kieltä runoilijoiden tapaan. Haastattelijana kustannustoimittaja Sampsa Laurinen.

Järjestäjä: Basam Books

12:00 Kuinka hyvä tiedekirja syntyy?

Millainen on hyvä tiedekirja ja mitä sen tekeminen vaatii? Kokemuksistaan ja näkemyksistään keskustelevat bestseller-historioitsijat Mirkka Lappalainen ja Oula Silvennoinen. Kirjailija-tiedetoimittaja Tiina Raevaara haastattelee.

Järjestäjä: Suomen tiedekustantajien liitto

12:30 Tietokirjailijat debatin pyörteissä

Monet aiheet, kuten ilmastonmuutos, maailmanpolitiikka ja ravinto, nostattavat voimakasta keskustelua. Millaista on kirjoittaa teoksia aiheista, jotka herättävät suuria tunteita ja synnyttävät debattia? Keskustelemassa Leena Malkki, Veli-Pekka Tynkkynen ja Tiina Sarja. Haastattelijana Katleena Kortesuo.

Järjestäjä: Suomen tietokirjailijat ry

13:00 Kanava-tietokirjapalkinnon ehdokkaiden julkistaminen

Kanava-lehden ja Otavan Kirjasäätiön jakaman Kanava-tietokirjapalkinnon viisi ehdokaskirjaa julkistetaan. 10 000 euron palkintoa tavoittelevat kotimaiset historiaa, yhteiskuntaa, kulttuuria, taloutta ja politiikkaa käsittelevät tietokirjat. Palkintoehdokkaat esittelevät Kanavan päätoimittaja Matti Kalliokoski ja vastaava tuottaja Tuomo Lappalainen sekä Kanava-palkintoraadin jäsenet Pauliina Raento ja Heikki Vento.

Järjestäjä: Otavamedia, Otavan Kirjasäätiö

13:30 Liikkuvia utopioita, hidastamisen politiikkaa – nuoret liikkeessä ilmastokriisin ajassa

Mikko Piispa on tutkinut väitöskirjassaan nuorten liikkuvuutta ja liikkuvia käytänteitä niiden asettuessa ristiriitaan ilmastokriisin ja sen aiheuttaman huolen kanssa. Miten nuoret suhtautuvat ristiriitaan? Millaisia valintoja tilanne synnyttää? Mikko Piispan kanssa aiheesta on keskustelemassa toimittaja Kati Kelola.

Järjestäjä: Nuorisotutkimusseura

14:00 Monimuotoisuus – lyhyt oppimäärä

Palkitun tekijän tiivis yleiskatsaus monimuotoisuuteen ja ekokriisiin sopii niin nuorille kuin vanhemmillekin. Juha Kauppista haastattelee Antti Arnkil.

Järjestäjä: Siltala

14:30 Pieni suuri elämä

Ilmaston ja avaruuden jälkeen palkittu tiedetoimittaja Marcus Rosenlund zoomaa pienimpiin elämänmuotoihin, joilla on valtava vaikutus paitsi säähän ja ilmastoon, myös planeettamme kehitykseen ja tulevaisuuteen. Esittelyssä mm. trilobiitit, karhukaiset ja virukset.

Järjestäjä: Kustantamo S&S

15:00 Ihmisen alku

Tieteen päivien keskustelussa pureudutaan ihmislajin syntyyn ja historiaan. Miten meistä on tullut sellaisia kuin olemme? Keskustelemassa Mikael Fortelius ja Miikka Tallavaara. Haastattelijana Ilari Hetemäki.

Järjestäjä: Tieteen päivät

15:30 Ihmisen kosmos: tähtitaivaan vaikutus kulttuuriimme

Miten käsityksemme tähtitaivaasta ovat kietoutuneet kulttuuriimme? Ihmiset ovat katselleet yötaivaalle aina ja se on vaikuttanut niin uskontoihin, taiteeseen, tieteeseen kuin politiikkaankin aina varhaisista myyteistä moderniin elämäntapaamme. Jo Marchantin teoksen suomentaja Tuukka Perhoniemeä haastattelee Anne Liljeström.

Järjestäjä: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

16:00 Muinaisen Lähi-idän imperiumit

Muinainen Lähi-itä on ensimmäisten todellisten suurvaltojen koti. Sumerin, Assyrian ja Babylonian perintö on kulkeutunut läpi vuosituhansien tähän päivään asti. Aikamatka kadonneisiin sivilisaatioihin paljastaa, millaista oli menneisyyden elämä. Keskustelemassa Saana Svärd ja Joanna Töyräänvuori. Haastattelijana Ville Mäkipelto.

Järjestäjä: Gaudeamus

16:30 Avain kungfutselaisuuteen

Nyky-Kiinan ymmärtämiseksi on välttämätöntä hahmottaa sen aatteellista perintöä. Kungfutselaisuus on tuhansien vuosien aikana rakentunut kiinteäksi osaksi itäaasialaisten yhteiskuntien arvoja, käytäntöjä ja tapakulttuuria. Millainen oppi se on? Jyrki Kalliota haastattelee Eero Suoranta.

Järjestäjä: Gaudeamus

17:00 Förvaltning och rättssäkerhet i Norden – Salakavalat ongelmat hyvinvointimallin uhkana

Den nordiska välfärdsmodellen pressas av förändringar inom den offentliga sektorn, och globala kriser skapar nya lömska problem. Miten taataan toimiva demokratia, oikeusturva ja hyvä julkinen hallinto muuttuvassa maailmassa? Keskustelemassa Sebastian Godenhjelm ja Matti Niemivuo. Haastattelija Lina Laurent. Kaksikielinen/tvåspråkig.

Järjestäjä: Svenska litteratursällskapet i Finland

17:30 Suomalaisen seksin historia

Suomalaisen seksin historia pohtii seksiin, seksuaalisuuteen ja pornoon liittyviä kysymyksiä keskiajalta nykypäivään. Mikä on ollut sallittua, mitä on paheksuttu ja kuinka seksiin ovat suhtautuneet niin lainsäädäntö, kirkko kuin kansalaiset. Ari Haasiota haastattelee Susanna Messo.

Järjestäjä: Avain

18:00 Saako asiantuntija kikattaa?

All female -paneeli ja kiintiömies keskustelevat asiantuntijuuteen liittyvistä sukupuolisidonnaisuuksista ja soveliaasta kutyymistä. Keskustelemassa Anna Rastas, Anu Lahtinen ja Jakke Holvas.

Järjestäjä: Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta

18:30 Neuvostoliitto muistoissa ja mielikuvissa

Mitä Neuvostoliitosta muistetaan, mikä unohdetaan? Teos tarkastelee Neuvostoliittoon liittyviä muistoja, käsityksiä ja mielikuvia avaruudenvalloituksesta ja jääkiekkojoukkueen ylivoimasta aina poliittiseen propagandaan ja vähemmistöjen vainoamiseen. Anna Helleä ja Pia Koivusta haastattelee Aleksi Mainio.

Järjestäjä: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

19:00 Repeämän kuvat

Millaisin ehdoin ja keinoin dokumentaarisen elokuvan tekijät tekevät yhteiskunnallisia ja poliittisia ilmiöitä näkyväksi – ja mitä poliittisuus tai yhteiskunnallisuus merkitsee dokumentaarisessa elokuvassa? Keskustelemassa Susanna Helke, Jouko Aaltonen ja Timo Korhonen. Elina Hirvonen haastattelee.

Järjestäjä: Aalto ARTS Books