2021

Kaksipäiväinen Tiedetori järjestettiin Helsingin Kirjamessujen Kruununhaka-lavalla 28.–29.10.2021. Ohjelmaa oli tarjolla molempina messupäivinä klo 10.30–19.30.

Maailma on täynnä tietoa. Tiedetorilla 2021 pohdittiin, miksi joku tieto arvioidaan tarpeelliseksi ja toinen tarpeettomaksi, kun Janne ja Taina Saarikivi kertoivat uutuusteoksestaan Turhan tiedon kirja. Tiedon äärellä oltiin myös Liisa Keltikangas-Järvisen ja Lea Pulkkisen keskustelussa, jossa kysyttiin, onko nykyisten kasvatusvirtausten taustalla riittävästi tutkimustietoa. Riitta Harin ja Synnöve Carlsonin toimittamassa teoksessa Aivoaakkoset pureuduttiin aivojen kykyyn käsitellä tietoa.

Torstaina 28.10. Tiedetorilla kuultiin muun muassa yliluonnollisista sotakokemuksista ja antirasistisesta työstä Suomessa. Sotavuodet 1939–1945 mullistivat jokaisen suomalaisen elämän ja herkistivät ihmiset arjen ylittäville ilmiöille. Satumaarit Myllyniemen kirja kokosi yhteen näitä kokemuksia. Antirasistinen työ Suomessa -keskustelussa pohdittiin, millaisia työkaluja uutuuskirja Rasismi, valta ja vastarinta ja Angela Davisin vastikään suomennettu klassikkoteos Naiset, rotu ja luokka antavat tasa-arvoa edistävään toimintaan nyky-Suomessa.

Perjantaina 29.10. Tiedetorilla keskusteltiin esimerkiksi siitä, minkälaisessa osassa romanttiset suhteet ovat syrjäseudulla kasvavien tyttöjen elämässä ja miten nykyaikainen museotyö haastaa erilaisten valtasuhteiden värittämää maailmankuvaa. Perjantain ohjelmassa oltiin myös plasebovaikutuksen mysteerin äärellä ja kuultiin, miten koko ihmiskunta voi hyötyä mustien aukkojen tutkimuksesta.

Tiedetorin esite ja mikrofoni.
Yleisöä ja Tiedetorin ohjelmalava.
Lähikuva keskustelijoista Tiedetorin ohjelmalavalla.
Lähikuva henkilöstä, joka puhuu mikrofoniin. Taustalla näkyy kaksi kirjaa.
Lähikuva henkilöstä, joka on nojautunut kuuntelemaan toista puhujaa.
Kolme keskustelijaa Tiedetorin ohjelmalavalla.
Neljä keskustelijaa Tiedetorin ohjelmalavalla.
Kaksi keskustelijaa Tiedetorin ohjelmalavalla.
Yleisöä ja Tiedetorin ohjelmalava.
Ylhäältä otettu kuva Tiedetorin ohjelmalavasta ja yleisöstä.